Connect with us

Meghalt Alan Krueger, Barack Obama volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója

Hírek

Meghalt Alan Krueger, Barack Obama volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója

Meghalt Alan Krueger, Barack Obama volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója

Elhunyt Alan Krueger közgazdász, a Princeton egyetem professzora, Barack Obama volt elnök gazdasági főtanácsadója – közölte hétfőn munkahelye, a Princeton Egyetem. A családja által közzétett külön nyilatkozat szerint Krueger a hét végén saját kezével vetett véget életének.

Az 58 éves professzort – aki korábban Bill Clinton kormányzatában is dolgozott – az amerikai sajtó a minimálbérről alkotott amerikai közgazdasági gondolkodás egyik átalakítójaként méltatja.
“A hét végén Amerika egy briliáns közgazdászát, sokunk pedig a kedves barátját veszítette el” – írta közleményében Barack Obama, aki a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének volt vezetőjét úgy jellemezte: “jó és tisztességes ember” volt.
Az 1990-es évek elején Krueger és kollégája, David Card szembeszállt azzal a hagyományos nézettel, miszerint a minimálbérek emelése éppen az alacsony jövedelműeket sújtja, hiszen szűkíti az álláslehetőségeiket. A két közgazdász tanulmánya és későbbi kutatásai elemzők szerint “kikezdték” a közgazdász-társadalomban e kérdésben uralkodó korábbi egyetértést, és megváltoztatták sok közgazdász gondolkodását.
Közleményében Barack Obama így fogalmazott: Alan Krueger “a gazdaságpolitikát nem elvont elméleteknek tekintette, hanem módszernek arra, hogyan lehet javítani az emberek életén. Hitt abban, hogy a tények, az ésszerűség és a bizonyítékok felelősebbé tehetik a kormányzást.”
Lawrence Summers – Barack Obama gazdaságpolitikájának másik jelentős alakítója – szintén méltatta az elhunytat. Summers az egyetemen és a kormányzatban is együtt dolgozott Alan Kruegerrel, szavait több amerikai médium is idézte. “Egyedülálló és különleges tehetsége volt ahhoz, hogy a legfontosabb és legsürgetőbb kérdéseket tegye fel és pontos adatokkal meg is válaszolja” – fogalmazott Summers, és a terrorizmus gazdasági meghatározottságát, valamint az iskolázottság gazdasági előnyeit említette, mint Krueger fontos kutatási témáit.
Az elhunyt közgazdász nagy teret szentelt a társadalmi egyenlőtlenségek kutatásának is, megállapítva, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, ott bizonyíthatóan kisebb a nemzedékek közötti társadalmi mobilitás.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Comments

comments

Continue Reading
Talán ez is tetszeni fog...
Szólj hozzá!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

To Top

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

    Processing files…