Connect with us

Az amerikai elnök pénteken a tornádó sújtotta Alabamába utazik

külföldön

Az amerikai elnök pénteken a tornádó sújtotta Alabamába utazik

Az amerikai elnök pénteken a tornádó sújtotta Alabamába utazik

Donald Trump amerikai elnök pénteken Alabamába, a tornádó sújtotta vidékekre utazik – jelentette be kedden a Fehér Házban maga az elnök.

Donald Trump tragikusnak nevezte a természeti katasztrófát, amely egy széles viharzóna részeként sújtotta Alabamát, Georgiát, Floridát és Dél-Karolinát is. Halálos áldozatokat a forgószél csak Alabama keleti vidékein – a főváros melletti Beauregardban és Tuskegee, Auburn és Opelilka városban – követelt.
Hétfőn, egy nappal a 23 halálos áldozatot követelő tornádó után Trump már bejelentette, hogy az amerikai nemzet gyászolja az áldozatokat. A Fehér Házban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy “szeretetet és imádságot küld Alabama rendkívüli lakóinak”.
Az elnök még hétfőre virradóra telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, akinek minden segítséget megígért. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) már el is küldte a tíz-tíz fős mentőcsapatot Alabamába és Georgiába.
A helyreállítás még mindig nem kezdődhetett meg, egyelőre további hét vagy nyolc eltűnt után kutatnak. Bill Harris megyei halottkém újságíróknak azt mondta: az eltűntek szinte bizonyosan az otthonaikban tartózkodtak, amikor lecsapott a tornádó. “És az otthonaik már nem léteznek” – fűzte hozzá. Elmondta azt is: az egyik túlélő hét családtagját veszítette el a katasztrófában.
A mentési munkálatokat – és az esetleges túlélés esélyeit – nehezíti, hogy keddre fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A mentőknek legalább ötven sérültről is gondoskodniuk kell. A túlélőknek vizes palackokat és gyógyszereket osztanak, és a környező települések kórházaiba vagy menedékszállásaira viszik őket.
Kedden már önkéntesek több csapata is a helyszínen segített a bajbajutottakon.
Az amerikai televízió helyszíni tudósításai megdöbbentő képeket vetítenek: kicsavart fákat, a földdel egyenlővé tett településeket, egymásnak sodort gépjárműveket mutatnak. Az egyik autót a forgószél például egy széles fa törzse köré tekerte fel, meghajlítva a fémet is.
Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 2013 óta ez volt a legpusztítóbb tornádó az Egyesült Államokban. A forgószél vasárnap éjjel átlagosan 275 kilométeres óránkénti sebességgel süvített végig a térségen.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Comments

comments

Continue Reading
Talán ez is tetszeni fog...
Szólj hozzá!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

To Top

Hey there!

Forgot password?

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

    Processing files…